Šaláty

Hubové šaláty

Pripravujeme tak, že očistené, umyté, mladé huby vyvaríme v osolenej vode, do ktorej pridáme rascu. Scedíme, prepláchneme čistou vlažnou vodou, zalejeme sladkokyslým nálevom a dochutíme pokrájanou cibuľou. Do šalátu z rýdzikov môžeme pridať aj rozotretý cesnak:-)

Syrové šaláty

Syrový šalát300g syra( Eidamská tehla, moravský bochník, ementál), 3 jablká, 50g mandlí, 4 lyžice majonézy, citrónová šťava, soľ.

Syr a očistené jablká pokrájame na rezance, pridáme sparené, olúpané a postrúhané mandle, majonézu, osolíme a dochutíme citrónovou šťavou.

Holandský šalát: 100g ementálu, 100 g Eidamu, 70g parížskej salámy, 100g kyslých uhoriek, 100 g jabĺk, 1 lyžička mletej červenej papriky, so%l, mleté čierne korenie, 200g majonézy so smotanou, pažítka.

Syry, salámu, uhorky a jablká pokrájame na malé hranolky. Do majonézy primiešame 2 lyžice smotany, mletú červenú papriku, okoreníme a zľahka primiešame k syru. Hotový šalát ozdobíme pokrájanou pažítkou.